De kat van freud

Quote Freud: "Time spent with cats is never wasted"

sunshine - de kat van Freud

.

Mij maakt het allemaal geen bal uit! Als het regent, lig ik lekker binnen op een warm dekentje. Als het kwik onder het vriespunt daalt, heb ik een comfortabel plekje naast of op de verwarming. En als de zon schijnt, strek ik mij heerlijk languit op de opgewarmde tegels in de tuin. Maar het weer is nogal een ding voor jullie mensen! Zodra dat zonnetje schijnt, is iedereen opeens in rep en roer! Men is enthousiast, energiek en goed geluimd.

.

Maar is dat eigenlijk wel zo? Zorgt stralend weer ook echt voor een stralend humeur?

.

Klinisch psycholoog David Watson heeft er jarenlang onderzoek naar gedaan (hij legde de door 478 studenten bijgehouden stemmingsmetingen naast objectieve  weerdata) en komt verrassend genoeg tot de conclusie dat het weer géén effect heeft op de stemming.

.

Daar kijk je even van op, niet? Want het lijkt zo in strijd met de realiteit van alledag! Maar wat mogelijk meespeelt, is dat onderzoeken vaak naar gemiddelden kijken en bestaat die ‘gemiddelde mens’ eigenlijk wel? Niet als het ’t weer betreft, aldus onderzoeker Klimstra en collega’s. Volgens hen zijn mensen in 4 categorieen in te delen: er zijn de zogenaamde zomerliefhebbers, zomerhaters, regenhaters en onverschilligen.

.

Het opvallende dat uit dit onderzoek naar voren kwam, was dat het grootste deel van de mensen onverschillig staat t.o.v. het weer. Dan was er 15% die zich beter voelde op warme en zonnige dagen; ongeveer eenzelfde aantal waarbij de stemming juist daalde bij mooi weer, en ook ongeveer 15% had last van een slecht humeur op regenachtige dagen.

.

Waar ik dan wel weer nieuwsgierig naar ben, is in hoeverre de proefpersonen binnen dan wel buiten waren. Want als jij tijdens een wolkbreuk op de fiets zit, zal dit je stemming uiteraard meer beïnvloeden dan wanneer je thuis onder een dekentje ligt. En je kunt dan nog zo goed een zonaanbidder zijn, maar als jij op die eerste warme dag van het jaar in je kantoortuin achter je computer zit te buffelen, kun je uittellen wat het effect op je stemming zal zijn. Een deel van die zogenaamde zonhaters is dus misschien gewoon chagrijnig omdat ze niet naar buiten kunnen om ervan te genieten!

.

En dat is inderdaad wat onderzoeker Keller en collega’s vonden, namelijk dat mensen die veel van hun tijd buiten doorbrengen, een betere stemming hebben bij mooi weer, terwijl een omgekeerd effect zichtbaar werd bij degene die binnen zaten. Dit effect was overigens met name zichtbaar in de lente. Waarschijnlijk omdat we door de winter zo lang verstoken zijn geweest van mooi weer. Een beetje zoals die uitzinnige koeien op 1e Lentedag. Dus hup hup mensen: naar buiten met die bleke snoetjes!

.

.

Zit jij überhaupt niet zo lekker in je vel?

Wacht niet tot een gevoel een probleem wordt: www.jeonlinecoach.nl

Je online coach

Referenties:

Watson, D. (2000). Mood and temperament. New York, NY: Guilford Press.

.

Klimstra, T.A., Frijns, T., Keijsers, L., Denissen, J.J., Raaijmakers, Q.A., van Aken, M.A., Koot, H.M., van Lier, P.A., & Meeus, W.H. (2011). Come rain or come shine: individual differences in how weather affects mood. Emotion, Vol. 11 (6), 1495-9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21842988

.

Keller, M.C., Fredrickson, B.L., Ybarra, O., Côté, S., Johnson, K., Mikels, J., Conway, A., & Wager, T. (2005). A warm heart and a clear head. The contingent effects of weather on mood and cognition. Psychological Science, Vol. 16(9), 724-31

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Home