De kat van freud

Quote Freud: "Time spent with cats is never wasted"

Shepard's table - optical illusion - perspectief - de kat van Freud

.

Bovenstaande tafels lijken op het eerste gezicht totaal verschillend van formaat, toch? De linker is lang en smal; de ander kort en breed. Nou, niet dus!!

.

Kijk maar eens naar onderstaande video.

.

.

Wonderlijk! Beide tafels hebben dus dezelfde vorm en grootte! Ze zijn alleen gedraaid, zodat de ene verticaal en de ander horizontaal is.

.

Het was de Duitse psycholoog Adolf Fick die er al omstreeks 1850 achter kwam dat mensen verticale lijnen kennelijk als langer interpreteren/zien dan horizontale lijnen. Waarom dat zo was, wist hij niet. Het was Roger Shepard die hier in 1990 meer duidelijkheid over verschafte.

.

We verwerken bovenstaande afbeelding niet als platte, 2d informatie, maar zien er perspectief in. En dat maakt dat we de linkertafel als langer en smaller zien. Het heeft puur te maken met interpretatie en ervaring!

.

In het dagelijks leven doen we dat ook: we interpreteren (sociale) situaties op grond van eerdere ervaringen. Als je vervelende dingen hebt meegemaakt – of als je onder veel druk staat – gebeurt het nog al eens dat die gedachten dan (te) somber of negatief gekleurd zijn. Het kan je uit balans brengen en onzeker maken.

.

Op zo’n moment kan het goed zijn om die gedachten eens aan een nadere blik te onderwerpen en vanuit een ander perspectief te bekijken. Want klopt je gedachtegang wel? Of is er misschien een andere manier om de dingen te zien?

.

Op zoek naar iemand die je hierbij zou kunnen helpen?

www.jeonlinecoach.nl

Je online coach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Home