De kat van freud

Quote Freud: "Time spent with cats is never wasted"

.

Wat mij zo opvalt als ik jullie hoor praten – terwijl ik op de schoot van het baasje lig te soezen – is dat jullie onder zoveel druk staan! Of beter gesteld: dat jullie zoveel druk op jullie zelf leggen. Jullie willen niet alleen veel, maar moeten ook zoveel van jullie zelf. Het eisenpakket dat jullie jezelf opleggen, is niet voor de poes! (miauw)

.

Ik heb gemerkt dat jullie erdoor ten prooi kunnen vallen aan zelfkritiek, waarbij jullie de aandacht vooral uit laten gaan naar dat wat er allemaal niet goed gaat, anders of béter had gemoeten. Het is belangrijk om tegenwicht te bieden daaraan en met meer compassie naar jezelf en je situatie te kijken. Neem eens een vriendelijker perspectief aan en corrigeer jezelf, zoals ook deze TedEd tutorial stelt:

.

.

Hieronder een samenvatting van de tips:

.

 1. Als iets je niet lukt, betekent dat niet automatisch dat je gefaald hebt. We zijn zo bezig met succes, dat we soms uit het oog verliezen hoe hoog de doelen überhaupt zijn die we onszelf stellen. Dus of iets een succes of een falen is, is een kwestie van perspectief; van hoe je de dingen bekijkt.

  .

 2. We hebben allemaal onze eigen geschiedenis; dingen die ons gevormd hebben en zorgen voor onzekerheden of maken dat we sommige dingen moeilijk vinden. Bedenk dat niemand volledig ‘normaal’ is. Jij ook niet. Maar dat valt je niet te verwijten! Wees een beetje mild(er) voor jezelf.

  .

 3. We vergelijken onszelf met anderen, terwijl we vaak enkel hun successen zien. Over het algemeen zijn mensen niet verschrikkelijk succesvol, rijk, gelukkig en geslaagd. De norm waarmee je jezelf vergelijkt, is dus helemaal niet de norm! We zouden ons dus niet slecht moeten voelen voor het niet behalen van iets wat – in feite – uitzonderlijk is als iemand het überhaupt weet te verwezenlijken.

  .

 4. In onze ‘maakbare’ maatschappij, hebben we onszelf wijs gemaakt dat we ons eigen geluk maken. We geloven dat we zelf de controle hebben, en daaruit volgt dat het dus ook onze eigen schuld is als dingen ‘mislopen’ (zie punt 1!). Maar, veel dingen in het leven hebben puur te maken met geluk (of pech). Daar hebben we geen invloed op. Daarvoor kunnen we onszelf dus ook niet verantwoordelijk houden.

  .

 5. Je bent niet alleen wat je bereikt hebt (of niet). Status en materieel succes zijn enkel een deel van je. Belangrijker is wat je voor de mensen om je heen betekent.

  .

 6. Bedenk dat slechte momenten ook weer gevolgd zullen worden door goede momenten. Ook een crisis zal voorbij gaan. Stel je verwachtingen bij. Kijk naar de (hele) kleine dingen en neem tijd voor jezelf.

.

In de trajecten die onze sponsor – Je online coach – aanbiedt, wordt ook aandacht besteed aan bovenstaande punten. Bovendien is er een onderdeel dat zich specifiek richt op de focus leren verlegen naar wat positief en waardevol is; naar wat je persoonlijke kwaliteiten en sterke kanten zijn. Kortom: de aandacht wordt verlegd naar wat er allemaal juist al goed gaat en is! Geïnteresseerd? Neem dan vrijblijvend contact op.

Je online coach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Home