De kat van freud

Quote Freud: "Time spent with cats is never wasted"

Jastrow illusie - optische illusie

 

.

Bovenstaande treinrails lijken verschillend van formaat, toch? Niet dus!! Ze zijn écht even groot… Kijk maar eens naar onderstaande video als je me niet gelooft:

.

.

Bizar hè?!

.

Deze optische illusie werd voor het eerst omschreven door de Pools-Amerikaanse psycholoog Joseph Jastrow en ondanks dat er verschillende theorieën over deze illusie zijn, is er geen enkele doorslaggevend. 

.

Het lijkt te gaan om een samenspel van hoe we kromme lijnen/vlakken t.o.v. elkaar waarnemen én hoe we dingen graag in perspectief willen zien.

.

Ik blijf het fascinerend vinden hoe we de dingen om ons heen waarnemen. En vooral ook hoe we dingen kunnen misinterpreteren of vertekenen. De dingen zijn (kennelijk) niet altijd zoals we denken dat ze zijn. Dat klinkt misschien een beetje unheimisch, maar heeft eigenlijk ook wel iets geruststellends. In de zin dat je situaties óók op meerdere manieren kunt bekijken. Vaak zijn ze voor meerdere interpretaties vatbaar.

.

Zo kun je bijvoorbeeld denken dat je de plank he-le-maal hebt misgeslagen als iemand niet meteen reageert op wat je zegt. Terwijl het net zo goed kan zijn dat je iemand juist aan het denken hebt gezet. Waarom automatisch uitgaan van het negatieve? Of, je vraagt je collega maar niet om hulp, want je wil niemand lastigvallen. Terwijl je het omgekeerd juist fijn vindt om anderen te helpen en de ander daar ook helemaal niet op veroordeelt. Waarom dan toch deze dubbele – voor jouzelf nadelige – moraal?

.

Vaak zijn we ons niet eens zo bewust van dit soort gedachtekronkels, terwijl ze ons doen en laten wel degelijk beïnvloeden. Ben jij benieuwd welke gedachten jou tegenhouden het maximale uit jezelf te halen? Wil je je meer bewust worden van jouw krachtpunten en positieve eigenschappen? Dan is een traject bij Je online coach precies wat jij nodig hebt! Dus neem eens vrijblijvend contact op.

.

Je online coach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Home