De kat van freud

Quote Freud: "Time spent with cats is never wasted"

.

Het lijkt alsof de blokjes los van elkaar bewegen: de één loopt iets voor op de ander. Er zit een hapering in de beweging, alsof ze op elkaar wachten voordat ze verder gaan. In werkelijkheid bewegen ze constant én met precies dezelfde snelheid!

.

Op het moment dat je de achtergrond veranderd in een neutrale kleur, zie je dat dit inderdaad het geval is. Het is namelijk het sterke contrast van de wit-zwarte lijnen dat zorgt voor deze optische illusie. De hersenen vinden het lastig om de randen van het geel te zien t.o.v. de witte lijnen. En omgekeerd geldt hetzelfde voor de donkerblauwe randen t.o.v. de zwarte lijnen.

.

Dit zorgt ervoor dat het gele blokje in snelheid lijkt af te nemen zodra het bij een witte lijn komt. En andersom lijkt de snelheid van het blauwe blokje af te nemen als het bij een zwarte lijn komt.

.

Pas als je de achtergrond weghaalt, verdwijnt de illusie. Of, als je de blokjes dicht bij elkaar plaatst:

.

.

Het doet me ook een beetje denken aan het aanpakken van negatieve gedachten. Ook dan lijkt het soms alsof het gevoel nog niet helemaal synchroon loopt. Want weten dat een gedachte je niet verder helpt, is niet hetzelfde als dat ook zo ervaren. Maar feitelijk is het een besluit tot anders denken. Want je kunt er voor kiezen vast te blijven houden aan een denkwijze waarvan je niet gelukkig wordt, OF je besluit je manier van denken te doorbreken. En als je je gedachten verandert, volgt je gevoel uiteindelijk vanzelf!

.

Is dat iets waar jij hulp bij zou kunnen gebruiken?

Neem dan (vrijblijvend) contact op met Je online coach

.

Je online coach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Home