De kat van freud

Quote Freud: "Time spent with cats is never wasted"

.

We zijn er denk ik allemaal wel eens getuige van geweest: het moment waarop er live wordt overgeschakeld naar een verslaggever in een willekeurig, desolaat oord en het daaropvolgende ‘akward’ gesprek waarbij nieuwslezer en verslaggever tegelijkertijd beginnen te praten, vervolgens nét te lang stilvallen om elkaar vervolgens weer in de rede te vallen. Het is ongemakkelijk om te aanschouwen en grenst soms zelf aan het pijnlijke.

.

Waar dat door komt? Misschien de herkenning. Want ook in het dagelijks leven verloopt het ene gesprek soepeler dan het andere. Oncomfortabele stiltes kunnen je een opgelaten gevoel geven, haperingen halen de flow uit een gesprek en geven een gevoel van afstand, onderbrekingen maken dat je je boodschap niet echt over weet te brengen (of je de zin daartoe vergaat). Het kan soms hard werken zijn om een praatje te maken!

.

Ook de onderzoeker Anne van Leeuwen toonde aan dat het in een goed (verlopend) gesprek niet alleen om de inhoud gaat, maar er heel wat meer bij komt kijken.

.

Zij liet in haar experimenten mensen luisteren naar (gemanipuleerde) gespreksfragmenten en hieruit kwam naar voren dat sprekers die de ander in de rede vielen, als minder betrokken worden gezien. Het kan in je enthousiasme verleidelijk zijn de ander even snel te onderbreken, maar weet dat dit door anderen dus als onaangenaam en dominant gezien kan worden. Wat verder opvallend was in het onderzoek, is dat ook sprekers die sneller praten als minder betrokken worden beoordeeld.

.

Het gaat er dus niet alleen om wat je zegt en of je de ander uit laat praten of niet, óók het in ‘sync’ zijn met je gesprekspartner is van belang. Dus wil je ‘connected’ zijn dan zul je niet alleen goed moeten luisteren, het is ook essentieel dat je jouw spraakritme en tempo aanpast aan je gesprekspartner.

.

Behoefte aan meer communicatietips?

In de trajecten van Je online coach komt dat uitgebreid aan bod!

www.jeonlinecoach.nl

.

Je online coach

.

Referentie:

Leeuwen, van A. R. (2017). Right on time: synchronization, overlap, and affiliation in conversation. Utrecht University Repository (Dissertation). Supervisor(s): prof. dr. J. van Berkum & prof. dr. H. Quené.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Home