De kat van freud

Quote Freud: "Time spent with cats is never wasted"

FRIENDS minds think alike! - onderzoek - psychologie

.

“Great minds think alike” is een bekende uitdrukking, maar kan sinds kort veranderd worden in: “FRIENDS minds think alike”. Zo kunnen onderzoekers aan de hersenactiviteit aflezen of mensen bevriend zijn met elkaar!

.

Aan de studenten die meededen aan dit onderzoek werd gevraagd naar een aantal videofragmenten te kijken over verschillende onderwerpen. Er kwamen documentaires voorbij, muziekclips, (politieke) debatten, wetenschappelijke topics, enzovoort. Ondertussen werd de hersenactiviteit geregistreerd.

.

Het onderzoek toonde aan dat de hersenen van vrienden op de (verschillende) video’s op eenzelfde manier reageerden! De soortgelijke hersenactiviteit was te zien op verschillende plekken in het brein. Onder andere in gebieden die betrokken zijn bij emotioneel reageren, aandacht en redeneren. Ook als er gecontroleerd werd voor andere variabelen – zoals links- of rechtshandig zijn, leeftijd, geslacht, etniciteit of nationaliteit – bleef het effect zichtbaar.

.

Sterker nog, de overeenkomsten waren dusdanig, dat de onderzoekers enkel aan de hand van de hersenactiviteit konden vaststellen of mensen met elkaar bevriend waren én hoe groot de sociale afstand tussen hen was (dus of ze 1e, 2e (vrienden van vrienden) of 3e graadsvrienden (vrienden van vrienden van vrienden) waren)!

.

Het laat zien dat we buitengewoon veel lijken op onze vrienden in hoe we de wereld om ons heen ervaren, interpreteren en ook hoe we erop reageren.

.

Interessant is natuurlijk wel de vraag of we ons – onbewust – tot mensen met een vergelijkbare hersenactiviteit voelen aangetrokken, of dat we meer op elkaar gaan lijken naarmate we (als vrienden) meer met elkaar delen. Hoe dan ook, IK ben in ieder geval heel blij met de mijne! <3

.

Je online coach

.

Referentie:

Parkinson, C. Kleinbaum, A.M. & Wheatley, T. (2018). Similar neural responses predict friendship. Nature Communications, Vol. 9 (1): doi:10.1038/s41467-017-02722-7. https://www.nature.com/articles/s41467-017-02722-7

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Home