De kat van freud

Quote Freud: "Time spent with cats is never wasted"

De lijnen in deze afbeelding lopen parallel aan elkaar (kijk maar naar de video). En toch lijkt het alsof ze schots en scheef staan!

.

.

Hoe is het mogelijk?

.

Het lijkt erop dat er twee dingen spelen. Op de eerste plaats heeft het brein moeite met de afwisseling tussen de zwarte en witte blokjes met respectievelijk een wit en een zwart streepje. We maken namelijk graag ‘een geheel’ van dingen en zien daardoor over de breedte van de afbeelding een lijn die feitelijk niet bestaat. Want als je goed kijkt, zie je dat per blokje de lijntjes ten opzichte van elkaar verspringen. 

.

En deze asymmetrie speelt ook een rol. Het werkt verwarrend. Doordat het streepje dat door het blokje loopt iets gekanteld is, lijkt er een wig te ontstaan. Ons brein telt al die wigjes vervolgens bij elkaar op en daardoor ontstaat 1 grote wig en dus: een schuine lijn.

.

Zonder dat je dit bewust doorhebt, interpreteert dat brein er dus wat op los!

.

Dat speelt natuurlijk niet enkel op het visuele vlak. Ook in de interactie met elkaar zijn we constant bezig met een duiden en verklaren (“Als ik om hulp vraag, vindt mijn teamleider mij vast onbekwaam”, “Ik zag net wel hoe mijn collega diep zuchtte; hij vond mijn suggestie dus irritant” of “mijn leidinggevende keek net erg onvriendelijk, ik heb haar teleurgesteld”).

.

Kun jij jezelf in de weg zitten met dit soort vervelende gedachten?

Wil je daarvan af? ==> www.jeonlinecoach.nl

Je online coach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Home