De kat van freud

Quote Freud: "Time spent with cats is never wasted"

Dagdromers zijn slimmer - onderzoek - psychologie

.

Eindelijk is daar het bewijs! Dus kom niet langer aan met je “Ooow, wat is die kat toch lui!”. Ja, ik lig dan wel het overgrote deel van de dag te soezen en dagdromen, maar nu is dan toch eindelijk aangetoond dat dit voortkomt uit genialiteit!

.

Dus dwalen jouw gedachten wel eens af tijdens een gesprek? Zit je wel eens te dromen achter je computer? Mijmer je er wat op los tijdens vergaderingen? No worries! Het is mogelijk een teken dat je net zo slim en creatief bent als ik.

.

Dat is althans wat onderzoekers van het Georgia Institute of Technology suggereren. Zij onderzochten de functionele connectiviteit van het brein in ruststand. Proefpersonen werd gevraagd in een MRI-scanner vijf minuten naar één vast punt te kijken. Dit gaf de onderzoekers inzicht in welke delen van het brein actief zijn en samenwerken als mensen wakker én in ruststand zijn.

.

Vervolgens vergeleken zij deze data met andere tests en vragenlijsten die de proefpersonen hadden ingevuld. Zo was er onder andere gekeken naar de intellectuele en creatieve capaciteiten, maar óók werd er gevraagd hoe vaak hun gedachten afdwaalden in het dagelijks leven. En hieruit kwam dus naar voren dat mensen die vaker dagdroomden, hoger scoorden op de test die intellectuele en creatieve vaardigheden meten EN op de MRI-scan een efficiënter werkend brein hadden!

.

“People with efficient brains may have too much brain capacity

to stop their minds from wandering,” 

– Eric Schumacher –

.

Met andere woorden: een efficiënt brein heeft meer denkcapaciteit en daardoor kan het terwijl het gemakkelijke taken uitvoert een beetje dagdromen. Nou, ik ga verder met me wassen, een beetje dagdromen en gewoonweg briljant zijn.

.

Je online coach

Referentie:

Godwin, C. A., Hunter, M.A., Bezdek, M.A., Lieberman, G. Elkin-Frankston, S., Romero, V.L., Witkiewitz, K., Clark, V.P. & Schumacher, E.H. (2017). Functional connectivity within and between intrinsic brain networks correlates with trait mind wandering. Neuropsychologia, Vol. 103, 140-153. doi: 10.1016/j.neuropsychologia.2017.07.006. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28705691

.

Jason Maderer (October 24, 2017). Daydreaming is Good. It Means You’re Smart. http://www.news.gatech.edu/2017/10/24/daydreaming-good-it-means-youre-smart

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Home