De kat van freud

Quote Freud: "Time spent with cats is never wasted"

placebo - de kat van Freud

.

We weten al langer dat mensen beter kunnen worden van een neppil of schijnbehandeling. Centraal bij het placebo-effect staat de verwachting dat iets positief zal uitpakken. Dus puur de aankondiging dat een arts je bijvoorbeeld een krachtige pijnstiller geeft, vermindert de pijn(beleving).

.

Maar, het is niet alleen een subjectieve ervaring. Het gaat veel verder dan dat! Ook het lichaam gelooft dat de neppil werkt. Hersenscans hebben inmiddels aangetoond dat het brein door een placebo geactiveerd kan worden om stofjes aan te maken. Het lichaam produceert in bovengenoemd voorbeeld dus daadwerkelijk zijn eigen pijnstillers.

.

Hoe dit kan?

.

Het heeft te maken met ‘conditionering’. Denk maar eens aan de hond van Pavlov. Je weet wel, die hond die gaat kwijlen als ‘ie een belletje hoort? Dit omdat hij verwacht eten te zullen krijgen (na dat belletje komt het eten, dus belletje = kwijlen). De speekselproductie is een automatische reactie en een mooi voorbeeld van hoe het lichaam een verwachting kan opbouwen en daar eigenhandig op reageert met allerlei fysieke reacties.

.

En dit werkt dus ook zo bij mensen. Zo toonde de Amerikaanse onderzoeker Robert Ader aan dat hij mensen met psoriasis succesvol kon behandelen met maar een kwart van de normale dosis medicijnen. Om dit effect te bereiken, gaf hij deze groep in eerste instantie de normale (hoge) dosis. Vervolgens fluctueerde hij volgens een willekeurig patroon de hoeveelheid werkzame stof in de crème. Het lichaam is echter voorbereid op een hoge dosis en weet dus wat het te doen staat: het reageert zoals het deed toen het nog de hoge dosis kreeg!

.

In Leiden borduren ze nu voort op dit onderzoek. De onderzoeker Andrea Evers probeert in samenwerking met de afdeling reumatologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) erachter te komen of het placebo-effect ook kan worden ingezet om mensen te behandelen met beginnende reumatoïde artritis. Eind 2018 worden de resultaten verwacht.

.

Dat houden we in de gaten! Want het blijft een enorm boeiend verschijnsel! Net als het meer kwaadaardige nocebo overigens..

Je online coach

Referenties:

Ader, R., Mercurio, M.G., Walton, J., James, D., Davis, M., Oiba, V., Kimball, A.B., & Fiorentino, D. (2010). Conditioned pharmacotherapeutic effects: a preliminary study. Psychosom Med 72 (2), pp 192-197. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20028830

.

http://www.volkskrant.nl/wetenschap/deze-reuma-pillen-kunnen-nep-zijn-maar-ze-helpen-echt~a4481484/

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Home