De kat van freud

Quote Freud: "Time spent with cats is never wasted"

klok

.

Het is inmiddels een dikke maand geleden dat de zomertijd is ingegaan, dus jullie biologische klok zal ondertussen alweer opnieuw geijkt zijn. Al blijft het voor mij überhaupt één groot vraagteken! Waarom doen jullie dit jezelf aan?!? Elke ochtend die martelgang van wekker, snoozen, nog meer wekker, nog meer snoozen… nog 1 keer dan? Het is werkelijk bedroevend! En daarbovenop dan ook nog eens die klok een uur vooruit draaien?!

.

Want onderschat de effecten daarvan niet, mensen! Zo heeft bijvoorbeeld nieuw onderzoek aangetoond dat je maar moet hopen dat je niet op de maandag nadat de zomertijd is ingegaan voor de rechter moet verschijnen. Deze blijkt namelijk strenger te straffen op die dag!

.

Cho en collega’s hebben de gevangenisstraffen die tussen 1992 en 2003 in Amerika werden uitgedeeld nader onderzocht en vonden een trend: de maandag nadat de zomertijd was ingegaan, waren de straffen zo’n 5% langer dan de maandag ervoor en erna. Ook als de straffen werden vergeleken met maandagen in het algemeen of andere dagen van de week, bleek de maandag na de zomertijd als enige dag significant langere straffen op te leveren. Het had ook niet te maken maken met de aard van de strafzaak of andere kenmerken.

.

Het laat de vergaande gevolgen zien van slaapgebrek! Iets waar een groot deel van de bevolking sowieso mee kampt, want of je een ochtend- of avondmens bent, is niet aangeleerd of simpelweg een voorkeur. Het is voor een groot deel genetisch bepaald. De maatschappij is hier helaas niet op ingericht; iedereen wordt in hetzelfde strakke tijdschema geforceerd. Dus daar gaat die wekker (even snoozen x 400 tot de macht 26)…

.

Maar niet uit jezelf wakker worden, zegt eigenlijk dat je lichaam nog niet klaar is om met de dag te beginnen en hierdoor loopt een groot deel van de bevolking dus rond met een soort jetlag.

.

In die zin zou het interessant zijn om bij de rechters in bovenstaand onderzoek te achterhalen of zij ochtend dan wel avondmensen zijn en te zien of dit correleert met hoe hard zij straffen…

.

Ik zou hoe dan ook pleiten voor het later laten beginnen van de werkdag. Natuurlijk wel even snel opstaan om de kat te voeren (!), maar daarna snel weer terug en dan nog een uurtje met diezelfde kat knuffelen. Oók heel gezond hoor! Daarover een ander keer meer!

.

* purrrrrrrr *

.

catpaw

.

Hoe ga jij om met vermoeidheid, spanning en stress? Kun jij je opgebrand voelen?

Wil je daarvan af? www.jeonlinecoach.nl

Je online coach

Referentie:

Cho, K., Barnes, C.M., & Guanara, C.L. Sleepy Punishers Are Harsh Punishers. Daylight Saving Time and Legal Sentences (2017). Psychological Science, Vol 28 (2), pp 242-247. http://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0956797616678437

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Home