De kat van freud

Quote Freud: "Time spent with cats is never wasted"

proost - de kat van Freud

.

Weet je nog? Dat ik een tijdje terug schreef over paracetamol? Hoe het niet alleen de pijn vermindert, maar óók het inlevingsvermogen onderdrukt? (http://dekatvanfreud.nl/2017/03/paracetamol-dempt-medeleven/)

.

En weet je nog? Dat ik een tijdje terug schreef over hoe het maken van rekensommen ervoor zorgt dat je minder pijn ervaart? (http://dekatvanfreud.nl/2017/03/e-mc2/)

.

Nou, wetenschappers hebben een ander alternatief gevonden hoor!

.

BIER!

.

Ja…. bier, ja!

.

Thompson en collega’s hebben meer dan 400 mensen met chronische pijn onderzocht en vonden in hun studies dat (matige) alcoholconsumptie (zo’n 2 biertjes, maar het zal vast ook een wijntje mogen zijn) pijnstillend werkt. Bij een alcoholgehalte van rond de 0,8 promille wordt de pijndrempel iets hoger en vermindert de intensiteit van de pijn behoorlijk. Pijn kan met maar liefst een kwart verzacht worden!

.

Dit is an sich misschien niet zo’n wereldschokkend nieuws. Verrassend is wél, dat die twee potjes bier beter blijken te werken dan paracetamol!

.

Verleidelijk dus wellicht om over te stappen op alcohol… maar ja, dan moet je partner wel een goed wasmiddel kopen. Want ketchupvlekken zijn vervelend hoor! ; )

.

Je online coach

Referentie:

Thompson, T., Oram, C., Cordel, C.U., Tsermentseli, S., & Stubbs, B. (in press). Analgesic Effects of Alcohol: A Systematic Review and Meta-Analysis of Controlled Experimental Studies in Healthy Participants. Journal of Pain. doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.jpain.2016.11.009

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Home