De kat van freud

Quote Freud: "Time spent with cats is never wasted"

 

de kat van Freud

Een werkelijk gênante vertoning was dat gisteravond… Het baasje kwam thuis met een nieuw speelgoedmuisje. Zo eentje waar stiekem een kruid in is verstopt dat me gék maakt! Ik kan me niet beheersen, het is werkelijk beschamend! Het baasje lag natuurlijk helemaal in een deuk. En al zeg ik het zelf, er zaten zeker een aantal indrukwekkende moves tussen, maar toen ik uiteindelijk over het parket glijdend niet op tijd stop kwam voor die deur, was de pret er wel af. Auw!

.

Het baasje adviseerde me een rekensom te maken. “Geloof me! Onderzoek toont aan dat je minder pijn voelt als je afgeleid wordt!”

.

Een pijnervaring bestaat namelijk uit een sensorisch gedeelte (receptoren in je huid sturen signalen naar je hersenen) en een emotioneel gedeelte. Als je buiten bewustzijn bent, ervaar je bijvoorbeeld geen pijn. Met andere woorden: je geeft een waarde aan pijn.

.

Een interessant gegeven! Al maakt dit het wel een lastig concept om te onderzoeken. Want je kunt iemand niet vragen om de ervaren pijn te beoordelen en hem tegelijkertijd vragen geen aandacht te besteden aan de pijn. De onderzoeker Jorian Blom keek daarom naar de hersenactiviteit.

.

In één van zijn onderzoeken kregen proefpersonen kleine stroomstootjes toegediend op de arm. Hen werd gevraagd bewust aandacht te besteden aan de pijnprikkel of ze werden juist afgeleid doordat zij bijvoorbeeld een rekensommetje moesten maken. Hieruit kwam naar voren dat de hersenactiviteit veranderde wanneer men werd afgeleid. De aandacht verleggen, leidt dus inderdaad tot minder pijn.

.

Ok, het is de moeite van het proberen waard zou ik zeggen.

.

En ach, anders is er altijd nog paracetamol. Al heb ik daar ook nog wel iets interessants over gelezen… Een ander keer meer hierover!

.

catpaw

.

.

Voor pijn op het meer emotionele vlak: www.jeonlinecoach.nl

Je online coach

 

Referentie:

http://econtent.hogrefe.com/doi/abs/10.1027/0269-8803/a000079?journalCode=jop