De kat van freud

Quote Freud: "Time spent with cats is never wasted"

de kracht van gedachten

 

nocebo - comic - humor - psychologie - de kat van Freud - Je online coach

Nocebo…? Huh? Je bedoelt PLAcebo, toch…?

 
Nee, eigenlijk niet. Want ook al is het (meer algemeen bekende) placebo-effect erg interessant, ik zou het graag eens willen hebben over het duistere tweelingbroertje (of zusje…?)

 

 

Voor degenen onder ons die niet bekend zijn met het fenomeen: in de medische wereld kwam men er in de 16e eeuw achter dat mensen beter kunnen worden van een neppil of schijnbehandeling. Dus enkel de verwachting dat iets positief zal uitpakken en erin geloven dat iets werkt, kan leiden tot een vermindering van klachten of zelfs genezing (al zullen botten uiteraard niet spontaan op miraculeuze wijze helen; dat daar geen misverstanden over gaan bestaan). Het kreeg de Latijnse naam placebo: ‘ik zal behagen’.

 
Nocebo daarentegen betekent: ‘ik zal schaden’. Dat lijkt wellicht wat overdreven en dramatisch, maar onderstaande voorbeelden zullen laten zien dat het een geduchte tegenstander is die niet onderschat moet worden…

 
Zo was er het onderzoek van Luparello en collega’s waarbij astma patiënten een spray kregen toegediend bestaande uit een zoutoplossing. Alleen werd tegen een gedeelte van de proefpersonen gezegd dat de spray een irriterende stof bevatte. En ja hoor: niet lang daarna kreeg een groot gedeelte van die mensen een (hevige) astma-aanval. En nu zul je misschien denken dat het een gevalletje ‘aanstelleritis’  betreft, maar nee… metingen toonden aan dat de bloedvaten ernstig vernauwd waren. Gelukkig zorgde dezelfde spray vervolgens óók voor een verlichting van de klachten. Het nocebo werd spontaan een placebo!

 

 

En wat te denken van het experiment van Kissel en Barrucand waarin proefpersonen suikerwater dronken terwijl zij dachten een braakmiddel in te nemen. Jawel, maar liefst 80% moest vervolgens inderdaad overgeven!

 
Nog zo’n onderzoek dat tot de verbeelding spreekt (ook omdat de setting Japan is en wat zijn ze daar toch goed in het maken van bloedstollende thrillers die tot jaren nadien voor post traumatische stressreacties kunnen zorgen) is het onderzoek van Ikemi uit 1962. Jongetjes die normaal gesproken een allergische reactie vertoonden als zij in aanraking kwamen met de Japanse lakboom (ook dát klinkt gewoonweg al schilderachtig, nietwaar?) werden geblinddoekt en vervolgens met een onschuldig takje over de arm geaaid. Maar, hen werd verteld dat het de tak van de beruchte lakboom was. Je raadt het al… ze kregen huiduitslag!!

 
Meer recent is er een onderzoek gedaan naar het effect van wifi signalen op mensen. Maar niet heus.. er werden namelijk helemaal geen wifi signalen verzonden! Toch rapporteerde een aanzienlijk deel van de deelnemers (54%) allerhande klachten, van tintelende ledematen en concentratieverlies tot angstige en verwarde gevoelens. De mensen die van te voren een verontrustende documentaire hadden bekeken over de gevaren van  elektromagnetische straling reageerden – niet zo verrassend misschien – het heftigst.

 
Ook bij hedendaagse voedsel hypes blijken nocebo’s een rol te kunnen spelen. Zo vonden Biesiekierski en collega’s dat proefpersonen die dachten overgevoelig te zijn voor gluten, óók ziek werden als zij- zonder het te weten – op een glutenarm of zelfs glutenvrij dieet zaten. En nogmaals, het was niet fake; ze werden écht ziek!

 
Ja mensen, zó sterk is de geest! Je kunt jezelf letterlijk ziek denken... Gelukkig werkt het ook omgekeerd! Zoals ik in een vorig blog al schreef: als je jezelf kunt laten geloven in negatieve ideeën is het omgekeerde ook mogelijk. Kom je daar zelf niet helemaal uit? Check: www.jeonlinecoach.nl

Referenties:
Biesiekierski, J.R.,  Peters, S. L., Newnham, E. D., Rosella, O., Muir, J.G., & Gibson, P.R. (2013). No Effects of Gluten in Patients With Self-Reported Non-Celiac Gluten Sensitivity After Dietary Reduction of Fermentable, Poorly Absorbed, Short-Chain Carbohydrates.  Gastroenterology, Vol. 145 (2), 320–328.

 
https://nl.wikipedia.org/wiki/Nocebo-effect

 
Ikemi, Y. (1962). A psychosomatic study of contagious dermatitis. Kyoshu Journal of Medical Science. Vol. 15, 335-350.

 
Kissel, P., Barrucand, D. (1964). Placebos et effet placebo en medecine. Paris: Masson.
Luparello, T., Lyons, H. A., Bleecker, E. R., & McFadden, E. R. (1968). Influences of suggestion on airway reactivity in asthmatic subjects. Psycho-
som Med. Vol. 30, 819–825.

 
Witthoeft, M., & Rubin, G. (2013). Are Media Warnings About the Adverse Health Effects of Modern Life Self-Fulfilling? An Experimental Study on Idiopathic Environmental Intolerance Attributed to Electromagnetic Fields (IEI-EMF). Journal of Psychosomatic Research. Vol. 74, 206-212.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Home